Wednesday, January 15, 2014

Tips jimat: Masak sendiri untuk brekpes and lunch

Walaupun harga kangkung turun, ianya tak bagi kesan ape-ape pada kehidupan hamba. Maka, teknik sekarang ialah masak sekaligus untuk 2 waktu makan, sebab nak masak asing-asing memang x sempat la... Kalau surirumah, or yang keje separuh hari sampai kol 2-3 je, boleh la nak masak satu-satu. I memang tak sempat beb.

Dulu time ada duit, bekpes memang kat kedai, sebab agak rushing pagi-pagi. Tapi sekarang sebab dah kena berjimat, mesti la kena menyempatkan diri sikit-sikit. Masak benda yang simple, tapi sebab nak lunch, masak nasi terus waktu pagi dengan lauk pauk. 

Contohnye pagi ni pas subuh terus potong ikan tenggiri, lumur garam kunyit, potong bawang merah, bawang putih, cili dan sedikit halia lantas buat ikan tenggiri (ikan free okey) sweet sour. Petola plak potong, buat tumis petola dengan suun dan fucuk, letak udang kering sikit bagi aroma. Haa... asal sempat je la aku masak. 

Kos makan pagi dengan lunch untuk 2 orang: anggaran RM 12 x 2 = RM 24 sehari. 
Kalau sebulan? RM 24 x 20 = RM 480
Tak mampuuuu!!!

Tips jimat:

1. Pilih masakan yang simple tapi sedap (banyak tu.. ikan rebus goreng pun sodap) supaya jimat kos barang dikeluarkan, jimat masa untuk buat tapi hasil wallaahhhh! 

2. Untuk jimat masa waktu pagi, ikan tu boleh dikeluarkan terus dari freezer dan letak kat area kurang sejuk cam kat bawah. So pagi sok tu dah bleh terus potong. Dengan syarat, ikan tu dah siap siang la.

No comments:

Post a Comment