Friday, May 18, 2012

Char kuey teow versi kering

 Semalam aku jenjalan kat Pasar Malam yang sangat besar sehingga kejakunan aku terserlah.Jalan-jalan ngan hubby,tapi hubby kata kejap-kejap ilang,jakun tengok makanan yang banyak melampau batas.Toleh kanan nampak nasi air,toleh kiri nampak steamboat,pandang depan nampak nasi lemak ada kangkung,pandang belakang? erk,jangan pandang belakang..nampak hubby dengan muka penat mengekor aku..Mahap ye encik..

Char kuey teow pun nak jugak,kentang spring goreng blackpepper pun nak.Semua nakkk! At last,supaya perut aku sama adil,ko nak semua kan wahai perut? So aku beli barang-barang buat char kuey teow kering.Yang aku toleh kiri kanan depan semua telah dirembat.

 Pagi tadi google the recipe,and here's what i found at norzailina's blog:
(tapi dh ubahsuai ikut selera aku)



CHAR KUEY TEOW (versi kering)

4 sudu makan minyak/secukupnya untuk menumis
2 ulas bawang putih - dikisar
3 ulas bawang putih- dikisar
1 ulas bawang merah-dihiris nipis
1½ sudu makan pes cili
500 gm kuey teow
semangkuk kecil kerang - direbus & kupas
6 tangkai daun kucai, dihiris 2 cm
segenggam taugeh - dibuang ekor
1 biji telur
5-6 biji fishball
1 potong fishcake
Garam secukup rasa

Bahan Sos  (campur):

3 sudu besar sos tiram
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
1 sudu makan kicap manis
1 sudu teh kicap pekat
4 sudu makan air
1 sudu makan sos ikan/sotong

Cara-cara:

1.     1.Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih hingga harum.Masukkan pes cili, kacau sebentar. Bubuh bahan sos, kacau.

3.      2.Bila mendidih, bubuh kuey teow, kerang, kucai dan taugeh. Balik-balikkan.
4.      3. Kaup semua bahan ke tepi kuali, pecahkan telur di tengahnya. 
5.      4. Kacau semuanya sekali cepat-cepat kemudian angkat.

No comments:

Post a Comment